Untuned Bell
Untuned Bell er et unikt kunstprosjekt av den norske kunstneren A K Dolven, installert av Olsen Nauen Klokkestøperi på Honnørbrygga ved Rådhusplassen i Oslo.
Historisk Bakgrunn
Klokken som brukes i Untuned Bell ble opprinnelig produsert i 1951 av oss her i Olsen Nauen Klokkestøperi sammen med 3 andre klokker til klokkespillet i Oslo Rådhus, og disse representerte tonene A, D0, Dis og E. Resten av klokkespillklokkene (33stk) ble produsert og levert av et fransk støperi og representerte tonene over dette fra F0 til D3.
På den tiden hadde vi ikke utstyr eller metoder for å finstemme klokkene ved dreiing slik vi gjør i dag, så lyden forble slik klokkene kom ut fra støpen.
Det var store avvik i tonekvaliteten på klokkene fra det franske støperiet som gjorde at hele klokkespillet lød ustemt, og vi fikk til slutt i oppdrag å levere et nytt klokkespill til årtusenskiftet i 1999. Før produksjon ble det gjort grundige tone- og frekvensanalyser av de eksisterende klokkespillklokkene for en gjenbrukskartlegging, og de eneste klokkene som var nøyaktige nok til å få bli værende var de to største vi hadde støpt på Ø1680mm/4000kg og Ø1410mm/1600kg og hhv. tonene A og D0. De to andre klokkene (Ø1245mm/1150kg/E og Ø1320mm/1400kg/Dis) var såpass ustemt at de ikke kunne stå sammen med de nye finstemte klokkene og siden avvikene var på minussiden av ønskede toneverdier kunne de heller ikke stemmes.
Den minste av disse to klokkene ble slått i stykker og smeltet om til det nye klokkespillet mens sistnevnte klokke Ø1320mm/1400kg/Dis ble oppbevart hos oss, og i 2010 fikk A K Dolven tillatelse til å bruke klokken i et midlertidig kunstprosjekt på Tullinløkka.
I 2020 ble så klokken installert som et permanent kunstverk på Honnørbrygga, under navnet Untuned Bell.
Untuned Bell utforsker flere viktige temaer gjennom sin interaktive og symbolske natur:
-
Inkludering og fellesskap: Klokken symboliserer inkludering ved å gi en stemme til det som er annerledes og ustemt. Den inviterer folk til å delta aktivt ved å tråkke på en Cry Baby-pedal og gi klokken lyd, noe som skaper en følelse av fellesskap og samhandling.
-
Ytringsfrihet: Prosjektet oppfordrer til ytring og deltagelse i det offentlige rom. Det gir folk muligheten til å uttrykke seg og kreve oppmerksomhet, noe som kan være en sterk opplevelse for mange.
-
Historisk kontekst: Ved å bringe klokken tilbake til byen, men på en ny måte, skaper kunstverket en forbindelse mellom fortid og nåtid.
-
Normalitet og annerledeshet: Verket utfordrer våre oppfatninger av hva som er "normalt" og "ustemt", og gir rom for mangfold og ulike synspunkter.
Gjennomføringen
Transporten og installasjonen av den 1,4 tonn tunge klokken krevde nøye planlegging og samarbeid. Prosjektet ble produsert av KORO (Kunst i offentlige rom) og støttet av Oslo kommune og Norsk kulturråd. Oslo Havn KF og Bymiljøetaten bidro til å sikre at klokken ble trygt og effektivt flyttet til sin nye plassering.
Reaksjoner og arrangementer
Klokken henger nå på en vaier mellom to høye stålsøyler, og besøkende kan gi den lyd ved å tråkke på en Cry Baby-pedal, en gitarpedal av typen som blant annet Jimi Hendrix brukte.
Reaksjonene på Untuned Bell har vært overveiende positive og mange besøkende setter pris på den interaktive naturen til kunstverket, som inviterer til deltagelse og refleksjon. Folk har uttrykt at de føler en sterk forbindelse til klokken, spesielt på grunn av dens historiske betydning og symbolikken knyttet til inkludering og ytringsfrihet.
I forbindelse med installasjonen i 2020 ble det arrangert en fremføring av et spesialskrevet stykke for Untuned Bell komponert av Rolf Wallin. Dette stykket aktiverte de resterende klokkene i Rådhustårnet daglig over en uke, og på åpningsdagen spilte alle klokkene sammen for å ønske den ustemte klokken velkommen tilbake.
Untuned Bell er et kunstverk som inviterer til deltagelse, refleksjon og dialog, og vi er stolte over å ha fått være involvert i et så flott og unikt prosjekt!
Gjennom sin interaktive natur og dype symbolikk utfordrer det våre oppfatninger av normalitet og annerledeshet, og gir en stemme til det som er ustemt. Dette kunstverket er et viktig bidrag til det offentlige rom i Oslo, og fortsetter å engasjere og inspirere besøkende.
Untuned Bell på NRK!
Du kan også se et lite innslag fra NRK Dagsrevyen her som ble sendt den 08.04.2025.
(spol frem til kapittel 16)
Teksten er inspirert av følgende artikler:
https://koro.no/prosjekter/untuned-bell-honnorbrygga/
https://www.akdolven.com/untuned-bell-oslo/