Verdens første omreisende klokkespill! (1971-2009)
Vårt helt unike transportable klokkespill har ikke bare vært en viktig kulturell ressurs i Norge, men har også fått internasjonal anerkjennelse gjennom sine mange opptredener rundt om i verden!
Tidenes første
I 1970 produserte vi i én og samme både det første norskproduserte klokkespillet og verdens aller første transportable klokkespill her i Tønsberg. Tenk det!
Dette var et klokkespill montert i en stor stålramme som kunne løftes opp på en lastebil, og klokkespillet inneholdt 24 klokker som dekket to kromatiske oktaver.
Det Transportable Klokkespillet ble første gang demonstrert utenfor Nidarosdomen under Olavsdagene samme år. September 1971 ble klokkespillklokkene demontert og gitt som en jubileumsgave fra Sem kommune til Tønsbergs 1100-årsjubileum og montert i Bankbygget i Tønsberg Sentrum, hvor de fremdeles ringer den dag i dag.
I årene etter ble det produsert nye klokkespillklokker til den samme stålrammen, og Det Transportable Klokkespillet fortsatte å være utstilt under Olavsdagene i Trondheim også i årene 1972-74.
Et klokkespill på verdensturné!
I 1982 videreførte vi både konsept og klokker til et nytt og enda større transportabelt klokkespill med hele 52 klokker!
Dette klokkespillet ble i årene 1982-95 brukt under klokkenistkurs på Løgumkloster Kirkemusikskole i Danmark og i 1986 dro klokkespillet på USA-turné, hvor det opptrådde på 65 konserter i 14 stater, og 4 provinser i Canada. Turnéen var en reise over 10 000 kilometer med en tranport som veide 18,9 tonn, var 4 meter høy og 3 meter bred! Klokkenisten som var med på hele denne turen var Timothy Hurd.
En av de mest bemerkelsesverdige opptredenene fant sted i New York, hvor daværende visepresident Walter Mondale var til stede.
USA-turneen var en stor suksess og bidro til å spre norsk klokkespillkunst til et internasjonalt publikum, og Det Transportable Klokkespillet viste seg å være et effektivt verktøy for kulturell utveksling og musikalsk formidling. Turnéen styrket også klokkespillenes internasjonale renommé og åpnet døren for fremtidige internasjonale prosjekter.
Det Transportable Klokkespillet besøkte også feiringen av Berlins 750-årsjubileum på Tempelhof Internasjonale Flyplass i 1987, hvor rundt 1,2 millioner besøkende deltok. Hele flyplassen ble stengt og klokkespillet fra Tønsberg delte rampelyset med blant annet fyrverkeri fra Japan.
Vi var tilbake i Berlin i forbindelse med sammenslåingen av Øst og Vest-Tyskland og feiringen av "Tag der einheit" den 4. Oktober 1990.
I 1990 representerte klokkespillet Tønsberg på Hansadagene i Nederland, og ble fort et samtaleemne med deres dronning Beatrix.
Med kirkeklokke
I 1991 ble Det Transportable Klokkespillet utvidet med en ringende kirkeklokke som alene veide 345kg. Der klokkespillklokkene ringtes ved hjelp av en mekanisk kimehammer, ble istedet hele kirkeklokken svingt frem og tilbake i en pendelbevegelse slik at den innvendige kolben lager lyd ved å treffe klokkekanten (slagring).
Peer Gynt-stemnet
I 2006 ble også klokkespillet brukt under Rondane Høgfjellsscene på Kvamsfjellet, som en del av Peer Gynt-stemnet. Komponist Arne Nordheim, kjent for sin moderne og eksperimentelle musikk, ble inspirert av klokkespillets rike overtoner og unike klang, og skrev bestillingsverket "Bjøllo i fjelle" for klokkespill, lur, og orkester. Stykket er preget av Nordheims karakteristiske bruk av klangidealene og verket kombinerer dramatiske effekter med melodiøse og romantiske elementer.
Konserten tiltrakk seg et publikum på 3000 mennesker, som ga stående ovasjoner for Nordheims verk.
Les mer om stykket her.
Internasjonalt anerkjent
Det Transportable Klokkespillet har spilt en viktig rolle i å fremme norsk klokkespillkunst både nasjonalt og internasjonalt. Gjennom sine mange opptredener, den høye kvaliteten og innovative bruken av håndverket, har klokkespillet bidratt til å sette Norge på kartet som en betydelig aktør innen klokkespillmusikk.
Fant tonen i Ålesund
Klokkespillet som etterhvert strakk seg over 3 oktaver ble til slutt fastmontert i Ålesund Kirke i 2009, men den lyseste oktaven (og derav de minste klokke) har vi fortsatt her i vårt støperi på Nauen Gård.