Klokkespill
- Verdens største instrument, produsert i Tønsberg
Størrelser og bruksområder for klokkespill
Klokkespillklokker finnes i størrelser fra de største på Ø2440mm og 8600kg til de minste på Ø216mm og 14kg. Hver tone i skalaen har en bestemt diameter der større diameter gir dypere tone, og de nevnte klokkene representerer hver sin tone fra en mørk "f" i lille oktav til en lys "c" i femstrøken oktav (f0->c5).
Se alle klokkestørrelser med tilhørende toner i skjemaet "klokkedata" her og nederst på siden.
Eller Les mer om tonene og oktavene her og kontakt oss direkte for prisforespørsler på klokkespillklokker.
Stemming av klokker
Alle våre klokkespill produseres med største nøyaktighet her i Tønsberg, og med nye metoder for forming og stemming leverer vi med høyere presisjon enn noen gang.
Klangen i en klokkespillklokke består av flere toner/frekvenser som til sammen utgjør en akkord og gir grunnlaget for den spesielle klangfargen i en klokke. Det spesielle for en klokkespillklokke er at de alltid kun er stemt i moll og ikke i dur. De viktigste tonene/frekvensene for dette, og som dermed må stemmes er; underoktav, primtone/slagtone, overoktav, moll ters (liten ters) og kvint.
Klokkens underoktav, overoktav og primtone/slagtone garanteres stemt med en største avvikelse på +/- 3/100 halvtone, samt med ren moll ters og kvint. Til tonemålingen benyttes elektroniske instrumenter som registrerer avvikelser på 1/100 halvtone.


Betjening av klokkespill
Klokkespill finnes i forskjellige varianter, alt fra små liturgiske spill som består av få klokker og kun kan spille et fåtall melodier, via helautomatiske klokkespill på 2 til 3 oktaver, til fullverdige konsertklokkespill på 3 til 4 oktaver. Det vanligste er helautomatiske klokkespill med elektromekaniske hammere som spiller forhåndsprogrammerte melodier (MIDI) fra et styringsur.
Et konsertklokkespill har mulighet for manuell betjening og sanntidsspilling via et stokklaviatur hvor tangentene er direkte forbundet med klokkenes kolber via pianotråder og overføringsledd.
Klokkenisten, betegnelsen på den som spiller, har da full kontroll over hver enkelt tone og dermed optimal uttrykksfrihet og dynamikk i spillet.
Vårt mest kjente klokkespill er i Oslo Rådhus og består av 49 klokker, og kan betjenes både helautomatisk og manuelt.
Med orkesterplass
Vi har også tidligere levert mindre samlinger av klokkespillklokker som slaginstrument til orkester som Oslo Filharmonien.
Når det klinger en klokkeren C2, Diss2, E2, G2, A2, Aiss2, H2, C3, Ciss3, D3, Diss3, F3, G3, eller A3 så kommer den lyden fra vårt tradisjonsrike støperi her i Tønsberg.
Om du vil lese mer om dette og andre prosjekt finner du det på nyhetssiden vår.


Sandstøpt i ekte bronse
Klokkespillklokkene støpes av beste sort ren klokkebronse som er en blanding av 80% kobber og 20% tinn. Ved sandstøping av klokkespillklokker lages en sandform som fylles med flytende bronse. Sandformen brukes kun til én klokke og hver enkelt er derfor unik.
Våre bronseoverflater
Vi produserer og leverer klokkespillklokker i 2 forskjellige overflatefinisher; børstet og polert. Generelt kan vi si at dersom klokkene skal vere utstilt leveres de gjerne polert, mens for et klokkespill som skal henge ute eller oppe i et tårn leveres de børstet.

Påstøp av tekst og symboler
Det er mulig å støpe på en tekst eller å gi klokken et navn, samt eventuelt sette på et symbol. Dette settes på støpeformen ved hjelp av voksbokstaver og avtrykket av disse støpes deretter som en del av klokken. Tekst eller symbol vil da stå ut av klokkegodset og denne teknikken kalles "The Lost Wax", som du kan lese mer om her.
Mye påstøpt tekst kan påvirke tonekvaliteten i klokkespillklokker negativt, så vår klare anbefaling er derfor å begrense dette.
