Generell informasjon om ringeautomatikk
En hverdag hvor klokkene ringer akkurat når de skal - helt automatisk.
Kirkeklokker kan utstyres med automatisk ringeanlegg slik at ulike ringemåter, for eksempel sammenringing, kiming og klemting kan utføres automatisk til faste tider.
Vi leverer hvert år mange automatiske klokkeringeanlegg til nye og gamle kirker rundt over hele Norge.
Nesten alle kirkeklokker kan automatiseres, men ofte må eksisterende klokkeoppheng skiftes ut med nytt for å gi nødvendige stabilitet og driftssikkerhet.
Automatikk siden 1947
I 1947 monterte vi det aller første ringeanlegget i Norge i Røros kirke, og siden 1997 har vi samarbeidet tett med vår produsent Clock-O-Matic i Belgia. Fra 2010 har vi i tillegg til tradisjonelle ringemotorer som overfører ringebevegelsen via kjede eller reim kunnet tilby lineærmotorer som beveger klokken via et magnetfelt.
Før 1997 har vi historisk samarbeidet med IBM (Oslo), CMV (Sandefjord), Philip Hörz (Tyskland), og til og med produsert egne ringeanlegg og styreenheter i perioden 1978-1997.


Klokkestol og oppheng
En solid klokkestol sammen med en god opphengsaksel med kulelager (trykk her for flere illustrasjoner) er en forutsetning for å kunne få ringeautomatikk. Det gir nødvendig stivhet og styrke, og reduserer faren for at mekaniske lyder blir overført ned gjennom konstruksjonene.

Betjening av automatiske ringeanlegg
Automatiske ringeanlegg betjenes med våre styringsur Apollo eller Tempora fra kvalitetsprodusenten Clock-O-Matic, og de aller fleste vil ha stor glede av en radiofjernstyring i tillegg.
Våre styringsur leveres med programmer tilpasset regler for vanlig bruk av klokker i Den Norske Kirke, men kan også spesialtilpasses etter behov.

Ringemotor med kjede eller reim
For å automatisere ringingen av klokkene benytter vi som oftest en spesialtilpasset elektromotor. Ved hjelp av kjede eller reim og et hjul festet til klokkens opphengsaksel, svinges klokken frem og tilbake til den ringer omtrent 90 grader fra opprinnelig posisjon. Kjede- eller reimdrift er det mest tradisjonelle og egner seg meget godt de aller fleste steder.

Ringemotor med magnetfelt (lineærmotor)
Lineærsystemet som er en kraftoverføringsteknikk via elektromagnetisme er ofte brukt der vi av ulike grunner ønsker å gjøre minst mulig inngrep, visuelt og fysisk, i klokkeopphenget. På eksempelet over kan lineærsystemet sees montert på en klokke i et gammelt klokketårn. Alt utstyr festes på braketter slik at kontaktpunktene mot gamle bjelker er redusert til noen få bolter. Lineærsystemet krever svært god stabilitet for å virke optimalt.

Automatisk lukeåpning
Det er viktig å huske på å åpne luker ved ringing for og få frem det fulle potensialet i lyden fra kirkeklokkene. Lukemotorer kan da være fint å montere sammen med automatiseringen der det er utfordrende tilkomst opp i klokketårnet, eller en av andre årsaker ønsker å minimere trafikken opp dit.

Kimehammer
Hører du langsomme slag (klemting) etter en begravelse eller raske slag (kiming) ved høytider så kommer den lyden ved hjelp av en kimehammer. I tillegg utfører en kimehammer typisk timeslag, 3x3 slag, bedeslag eller andre slagkombinasjoner.
Kimehammere kan monteres både utvendig og innvendig i klokken alt etter behov og plass.

Service av ringeanlegg
Olsen Nauen Klokkestøperi AS er eneste firma med fagkompetanse på kirkeklokker og ringeautomatikk i Norge og vi har faste serviceavtaler med mange kirker rundt om i hele landet. Vår erfaring er at det finnes et stort behov for faglig tilsyn og vedlikehold for kirkeklokker, både med og uten automatikk.
Eksempelbilder av automatiske ringeanlegg

Lukemotor

Lukemotor

Vinkelaksel, ringehjul, reim og motordrift

Klokke på vinkelaksel

Radiosender
