Historikk om firma og klokkestøping

Om Olsen Nauen Klokkestøperi AS

Olsen Nauen Klokkestøperi AS ble startet av smed Ole Olsen i 1844. Bedriften har i alle år ligget på Nauen Gård utenfor Tønsberg og drives i dag av 6. generasjon klokkestøper, Morten Olsen-Nauen. Morten Olsen-Nauen er utdannet sivilingeniør i maskinteknikk ved NTNU i Trondheim.

Vi produserer sandstøpte bronseklokker i ulike størrelser til kirker, rådhus, bedrifter og private, men kan også ta på oss å støpe andre produkter i bronse.

Siden 1950-tallet har en vesentlig del av vår aktivitet også vært automatisering av kirkeklokker rundt om i hele Norge. Mer enn 1500 kirker har fått automatisk ringeanlegg levert av Olsen Nauen Klokkestøperi AS. Slike automatiske anlegg kan også omfatte bl.a. automatisk lukeåpning og radiofjernstyring.

Våre ansatte

Litt klokkehistorie

  • De første klokker ble støpt i det fjerne østen for ca 5000 år siden. Klokker var i begynnelsen en lydkilde som ble brukt for å varsle om farer, påkalle oppmerksomhet, jage bort onde ånder, for å lege sykdom o.s.v.
  • Klokken ble først tatt i bruk av kirken under katakombetiden i Roma på 4-500 tallet. Pave Sabinius innførte i år 605 e.Kr. skikken med å markere døgnets timer med klokkeslag.
  • På 1300-tallet da tårnurene kom ble det vanlig å koble flere klokker til tårnuret og på denne måten spille en enkel melodi, (ritornell), før timeslaget. På 1500-tellet kom de første klokkespill som ble tilkoblet et mekanisk stokk-klaviatur. Dette gjorde det mulig å spille enkle melodier. Kunsten med å stemme klokkenes toner ble utviklet på 1500-tallet.
  • Nordens apostel biskop Ansgar innførte i år 835 e.Kr. bruken av klokker i de nordiske land.
  • Norges eldste klokke henger i Granvin kirke i Hordaland. Norge har forøvrig relativt mange klokker fra 1100-1220 e.Kr.
  • Klokker har gjennom alle århundrer vært ettertraktede krigsbytter. Ved krigsutbrudd ble de ofte tatt ned og smeltet om til kanoner. Når freden igjen kom ble de på ny omstøpt til kirkeklokker.
  • I Norge har vi opp gjennom tiden hatt et førtitalls klokkestøpere. Den første som blir omtalt er Giert "Skyttegytter", år 1575-1593, i Oslo. Siden ca 1915 har Olsen Nauen Klokkestøperi AS vært Norges eneste klokkestøperi.

Ønsker de ytterligere informasjon, vennligst kontakt oss.